SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Märsta IK
Fotboll

Märsta IK:s Historia

Cyklister från Märsta IK på 1920-talet

Cykel var en av de första idrottsgrenarna inom Märsta IK. På bilden ser vi fyra gentlemän från 1920-talet på väg ut på träningsrunda. Från vänster Tore Samuelsson, Karl Svärd, Johan Karlsson och Erik Östervall.


19 augusti 1927 föddes Märsta IK. Tilldragelsen ägde rum i gamla Folkets hus. Som faddrar stod några entusiaster, Evert Lindqvist, Tore Lindqvist, Sigurd Frid, Jocke Johansson, Martin Lindvall, Einar Elgström, Evert Skogfeldt och Tore Samuelsson. Evert blev ordförande, Einar sekreterare och Marin kassör. Ganska snabbt anslöt sig fler.


Det började med fotboll och cykel. Ganska snart bröt sig cyklisterna ur och bildade en egen förening, Vigör i Odensala.


De första matcherna spelades på skjutbanan vid Ekillaskolan, ungefär där Ärlingheden ligger i dag. På 1930-talet fick klubben hyra en bit mark bakom Beckers fabrik, strax intill Märstaån. Den plan man själva ställde i ordning fick naturligt nog heta Åvallen. Invigning skedde 1932.


Fotbollsspelare från Märsta IK

Käcka fotbollspelare på den första bollplanen där Ekillaskolan ligger i dag (före den första riktiga fotbollsplanen på Åvallen bakom Beckers fabrik). Stående: okänd (ni som känner igen denne man ber vi meddela namnet till oss), Sigvard Andersson kallad Flaxen, Evert Lindquist, Hugo Tydén och Gunnar Rahm. Knästående: Sigurd Frid, Martin ”Bagarn” Lindvall och Manne Frid.


Men redan 1928 hade Märsta IK anslutit sig till Riksidrottsförbundet med grenarna fotboll, cykel, terränglöpning, orientering, boxning, schack, bandy, ishockey, handboll, skidor och friidrott. I modern tid blev det mest fotboll.


Bengt Ejdersten, bonde i Husby, var duktig målvakt i MIK och lokal sportskribent i UNT under signaturen Ben. Han har också skrivit ett par krönikor om de första åren i Märsta IK i den jubileumsskrift som kom i samband med att klubben fyllde 50 år 1977.


Vi citerar i sammandrag:

”När Åvallen bortom Beckers och koloniområdet togs i bruk 1932 var en stor dag för Märsta idrottsklubb. Som omklädningsrum fick en gammal utrangerad buss tjänstgöra i många år. I slutet på 1940-talet väcktes förslag om en ny idrottsplats.


En idé som kom till förverkligande var att starta en insamling för att bygga en ny idrottsplats. Således kom Stig Sundqvist och Nestor Lund att hos roteombudet Gösta Blomstedt under nära en hel natt sitta och skriva ut namn och adress från roteboken på alla invånare i Husby Ärlinghundra församling över 16 år.


Insamlingen gav mycket gott resultat. 61 procent av Märstaborna gav sitt stöd till Märsta IK. Bidrag på tillsammans 6000 kr hade influtit när insamlingen avslutades hösten 1951. Beloppet sattes in på ett bankkonto och samma år hemställdes högtidligt att kommunen i sin stat för 1952 upptager medel för bestridande av kostnader i samband med anläggande av en idrottsplats i kommunens centra. När så sker ska klubben omgående ställa insatt kapital till kommunens förfogande för nämnda ändamål.”


Så gick det till för 50 år sedan, kanske något att fundera över detta år, 2005, när det nya idrottsfältet ska byggas i Tingvalladalen med stora grävskopor och för kommunala skattepengar.


Ärlingheden kunde invigas 1957 och hade då kostat 100 000 kr. Namnet beslutades efter en namntävling.


De idrottsliga framgångarna och bakslagen genom åren fram till jubileet finns skildrade i jubileumsskriften som innehåller många bilder på de aktiva idrottsutövarna och ledarna. Ett och annat bekant kommunalråd från förr har också kommit med.


1963 ett framgångsrikt år


År 1963 var ett framgångsrikt år för Märstafotbollen. Märsta IK:s A-lag vann division VI och reservlaget vann division VII. I A-laget på bilden nedan ser vi de stolta vinnarna och med hjälp av en av deltagarna, Börje Lindström, knästående längst till höger, så har vi fått fram följande allmänna uppgifter och omdömen om spelarna och av spelarna själva. Många av dem var infödda Märstabor.


Fotbollsspelare från Märsta IK 1963

Fotbollsspelare från Märsta IK 1963.


Stående från vänster: Nestor Lund. Han arbetade på Johan Sörling AB och var på fritiden engagerad lagledare. Kjell Sörling är född i Märsta och var som fotbollspelare en rörlig tekniker. Ebbe Wistrand, också han född i Märsta, och en snabb vänsterfotad ytter. Bernt Lindh, född i Märsta, framfusig hårdför center. "Bollen ska in", var hans slogan. Stig Gustavsson kom från Hagalund och spelade vänsterback i Djurgården. Med den klubben vann han två SM. Han var vad man brukar säga spelande tränare och höll hop försvaret som centerback. Hans Sundell kom från Norrtälje. Han var en mycket teknisk inner och var känd för att han gärna ville ha bollen. Sven Karlsson föddes på Steninge gård i Märsta. Efter 10 år i Turebergs A-lag kom han åter till Märsta. En snabbfotad ytter och målgörare av rang. Sista namn på raden av stående är klubbens ordförande Åke Ekholm.


Knästående från vänster: Rolf Lindkvist kom från Strängnäs. Han var ytterhalv med stor aktionsradie och utmärkte sig som distansskytt. Roine Karlsson, ytterligare en av dem som var född i Märsta. Han hade rykte som sig som aggressiv hårdför högerback. Bo Pettersson, också född i Märsta. Orädd och reaktionssnabb målvakt. Bo Andersson, Märstagrabb, lugn, snabb vänsterback. Börje Lindström flyttade in från Bollstabruk i Ångermanland. Brytsäker, välspelande ytterhalv.

- ÅKE EKDAHL

 
Våra sponsorer